Kracht in de kijker: vertrouwen

Gepubliceerd op 1 juni 2022 om 17:37

Graag deel ik hier een Chinees volksverhaal rond vertrouwen, eigenlijk één van mijn lievelingsverhaaltjes:
 
Een boer en zijn zoon hadden een graag geziene hengst die zorgde voor een inkomen voor de familie. Op een dag liep de hengst weg en de mensen in het dorp riepen uit: “O, je paard liep weg, wat erg!” De boer antwoordde: “Misschien wel, misschien niet. We zullen zien.”
Een paar dagen later kwam het paard terug thuis, terwijl een paar wilde merries hem eveneens naar de boerderij volgden. De dorpelingen riepen: “Je paard is teruggekomen en bracht verschillende paarden mee naar huis. Wat een groot geluk!” De boer antwoordde: “Misschien wel, misschien niet. We zullen zien.”
Later die week probeerde de zoon een van de merries te temmen. Zij wierp hem op de grond en hij brak zijn been. De dorpelingen riepen: “Je zoon brak zijn been, wat een ongeluk!” De boer antwoordde: “Misschien wel, misschien niet, we zullen zien.”
Een paar weken later streek het nationaal leger neer in het dorp en nam alle weerbare jongens uit het dorp mee om te gaan vechten. De zoon van de boer lieten ze thuis, aangezien hij nog aan het herstellen was van zijn gebroken been. De dorpelingen riepen uit: “Jouw zoon werd gespaard. Wat een wonderbaarlijk geluk!” Waarop de boer antwoordde: “Misschien wel, misschien niet. We zullen zien.”

Hoe vaak maak jij je zorgen? Zorgen over morgen, zorgen rond zaken die gebeurd zijn, zorgen rond zaken die misschien-wel-zouden-kunnen-gebeuren. Of om het met de woorden van Mark Twain te zeggen: "Ik heb me in mijn leven veel zorgen gemaakt, de meeste hebben uiteindelijk nooit plaatsgevonden."
En eenieder die zich wel eens zorgen maakt, weet dat dit je hopen energie kost. Gepieker, spanning in je lichaam, slechte nachtrust, enzovoort. 
En daar tegenover staat vertrouwen. Vertrouwen dat het goed is zoals het is. Dat wat er ook gebeurt, jou op de een of andere manier sterker maakt. Dat het jou op de een of andere manier iets brengt. Vertrouwen dat het leven jou dient, altijd weer. Dat het leven het goed voorheeft met jou. 'All is well', of het nu zwart of wit is, of grijs met vlekjes. Vertrouwen dat jij de juiste signalen oppikt wanneer het nodig is. Vertrouwen dat jij op elk moment de juiste keuze maakt (want er bestaan geen verkeerde keuzes, enkel wat mogelijke omwegen). Vertrouwen dat fouten maken oké is, dat fouten een opstapje naar succes vormen. 
Vanuit vertrouwen kan je rustig achterover leunen en de dingen laten gebeuren. Je kan je laten meedeinen met de stroom van de rivier in plaats van verwoed tegen de stroom in te zwemmen en je aan de rotsen te bezeren. Vertrouwen zorgt voor rust en ontspanning in plaats van strijd. En enkel een ontspannen lichaam is in staat zichzelf te helen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.