Human Design: eindelijk een handleiding voor mezelf

Gepubliceerd op 1 september 2023 om 18:43

Jaren geleden al wenste ik dat ik de echtgenoot een handleiding van mezelf zou kunnen afleveren. Soms begreep ik mezelf niet, mijn eigen reacties nog minder. Tegelijkertijd waren er zaken die o zo belangrijk voor mij waren (en nog steeds zijn): harmonie bewaren, het welzijn van ons gezin, zelf regelmatig in stilte kunnen vertoeven,... en er waren ook de tegenstrijdigheden: enerzijds zo graag in stilte alleen zijn en tegelijkertijd een diepe nood om net samen dingen te doen, te bouwen, te creëren. En dan mijn honger naar alsmaar nieuwe dingen en mijn eeuwige twijfels, die maakten het mij en mijn omgeving niet bepaald gemakkelijk... Dus wenste ik mezelf en de echtgenoot een duidelijke handleiding toe. Toen zonder succes...

Maar weet je wat?! Ik heb zo'n handleiding gevonden, gewoon zomaar, vanzelf, floeps, op mijn toffe, mooie weg. Een echte handleiding, helemaal en uniek, voor Tine Derick. Waar ik die vond? Human Design...

Human Design is een systeem dat elementen combineert van astrologie, de I Tjing, het chakrasysteem, de Kabbala en de genetica om inzicht te bieden in je innerlijke aard, je manieren om beslissingen te nemen en je levenspad. Het maakt gebruik van je geboortedatum, -plaats en -uur en helpt je om jezelf beter te begrijpen en te gaan leven in overeenstemming met wie jij bent. 

Ja, ik ben nu best wel enthousiast. Nochtans heeft mijn vriend Human Design er heel wat voor moeten doen om binnen gelaten te worden bij mij. Meermaals liep hij langs en klopte hij aan, meermaals heb ik hem genegeerd. Tot ik er op een dag na het lange aandringen toch eens ging naar kijken... En de herkenning was zooooo groot! Net doordat de herkenning zo groot was, stond ik wel min of meer open voor de adviezen die mij gegeven werden. Min of meer, want als kritische ziel geloofde ik lang niet alles wat Human Design mij vertelde. Nu, zoveel maanden (of zijn het al jaren?) later, kan ik mijn experimenten best geslaagd noemen. Een belangrijk advies voor mij (als manifesting generetor) was en is om geen initiatief te nemen, maar te wachten en te reageren op situaties, op uitnodigingen, op dingen die zich aandienen. Voor iemand die zo graag initiatief neemt echt niet gemakkelijk. En wat merk ik? Mijn leven stroomt zoveel vlotter, echt waar. Ik ben nog steeds wat zoekend en lerend hierin (misschien zal dat wel altijd zo blijven) en toch brengt het me nu al zoveel moois. Telkens én enkel wanneer er iets 'langskomt' - een vraag, een aanbod, iets dat ik toevallig hoor of zie - voel ik bij mezelf of ik er van 'aan' ga, of ik enthousiasme voel in mijn onderbuik, en enkel wanneer dat het geval is, doe ik er iets mee. 

De herkenning beperkte zich niet tot mezelf, het bezorgde me ook herkenning rond alle 'labeltjes': hooggevoeligheid, autisme, ADD, ADHD,... En het leerde me dat deze labels jammer genoeg heel beperkend zijn. Ja, hooggevoeligheid toont zich in je Human Design, en dit voor iedereen op andere vlakken, met andere nuances, andere details. En dat geldt ook voor alle andere labels. Tegelijkertijd is Human Design nooit een 'excuus' of een reden waarom iets niet zou lukken. Integendeel, het toont jou waar jouw krachten en jouw groeikansen liggen. Meer nog: het toont je niet enkel waar ze liggen, het toont je in de eerste plaats de weg ernaar toe. Waar elders vind je dat, vraag ik me dan af...

Niet enkel zorgde Human Design bij mij voor meer begrip voor deze labeltjes, het zorgde voor zoveel meer begrip voor iedereen rond mij. Ik was al empathisch ingesteld, en toch is dit nu verdiept, steviger en echter geworden. Ik zie nu zoveel beter dat we echt al-le-maal, stuk voor stuk, helemaal uniek zijn. En dat ik niemand, maar dan ook niemand écht kan begrijpen. Ik ben anders dan jij en jij bent anders dan ik, op alle mogelijke vlakken. De dochter kan beter studeren in drukke omgevingen - vertelt ook haar human design - iets dat ik mij totaal niet kan voorstellen. Tegelijkertijd hebben we gemeen dat we het nodig hebben om alles uit te proberen en te ervaren, met als gevolg dat we vaak wegen inslaan die toch niet voor ons bestemd zijn. We kunnen dus wel zaken of details bij elkaar herkennen, maar die zijn zo verweven met alle andere stukken van ons Design dat we nooit iemand helemaal kunnen kennen of begrijpen. Dat bedoel ik nu met een 'verdiept begrip': we weten het niet en kunnen het niet weten, enkel jij zelf kan jezelf helemaal begrijpen en doorgronden. Enkel jijzelf weet precies wat goed is voor jou. 

Naast de herkenning en het verruimde begrip, bracht Human Design mij ook opluchting. "Jij bent niet gemaakt om zeker te zijn". Dit komt in mijn design niet één keer voor, maar verschillende keren (onder andere dank zij mijn ongedefinieerd Ajna Center en mijn emotionele autoriteit). Wat een opluchting! Want - zeg nu zelf - in onze maatschappij wordt er echt wel van ons verwacht dat we 'zeker zijn van ons stuk'. Twijfelen is niet aan de orde, twijfelen is zwak, twijfelen is lastig, daar moet je iets aan doen... of dat kreeg ik toch vaak te horen.  En nu het voor mij zo helemaal oké is om te twijfelen en te weten dat ik nooit meer dan 80% zeker zal zijn van iets, brengt me dat zoveel rust. 

Nog zo'n rustgever is dat het ook helemaal oké is voor mij om altijd maar nieuwe dingen te willen gaan doen, om in zoveel zaken geïnteresseerd te zijn en me niet te kunnen richten op slechts één ding. Ook al probeerde ik dit in het verleden, het wordt dan zo snel saai en er komen nog zoveel andere interessante zaken langs... Nu weet ik dat dit bij mij hoort en er dus helemaal mag zijn én dat het tegelijkertijd een valkuil is wanneer ik overal 'ja' op zeg zonder - om het in Human Design termen te zeggen - mijn strategie (manifesting generator) en autoriteit (emotionele autoriteit) te volgen. 

Dit en nog zoooooo veel meer leerde Human Design mij tot nog toe... 

 

Voel je nu iets kriebelen? Ben je nieuwsgierig naar jouw design, naar jouw gekke en soms tegenstrijdige kantjes die er helemaal mogen zijn? Naar de ideale manier waarop jij het gemakkelijkst jouw pad bewandelt en je vleugels kan spreiden?

Terwijl ik me steeds verder verdiep in dit boeiende systeem, maak ik intussen al vlot en graag gebruik van Human Design tijdens coachings. Het is een extra tool die jou helpt om jezelf nog beter te leren kennen, jezelf helemaal te kunnen omarmen, precies zoals je bent. Als kers op de taart krijg je ook nog eens handvaten die jou helpen om op een soepele en vlotte manier door het leven te navigeren, jouw leven dat helemaal bij jou past. Best een uniek GPS-systeem, vind je niet?

 

Reactie plaatsen

Reacties

Toon Debraekeleer
8 maanden geleden

♥️♥️♥️

Greet
7 maanden geleden

Waauw .. zo leuk! Interessant.