Kracht in de kijker: stilte

Gepubliceerd op 17 juli 2022 om 17:17

Terwijl ik dit schrijf, zit ik in de tuin, heerlijk omringd door stilte, met hier en daar wat achtergrondgeluid. Zingende vogeltjes, zoemende bijtjes, wat geroezemoes in de verte,...

Tijdens ons laatste reisje naar Zweden (op bezoek bij dochterlief) kon ik in het midden van het meer ook pure stilte ervaren. Compleet stil was het daar, heerlijk... 

Die pure stilte opzoeken, vind ik fijn. Terwijl ik veel mensen zie weglopen van de stilte rondom hen en al helemaal van de stilte in zichzelf. Zou het kunnen dat ze de stilte in zichzelf nog nooit echt ervaren hebben? Dat ze enkel de drukte kennen zodra ze naar binnen gaan? De markt in hun hoofd, de nooit-eindigende gedachtestroom? Zou het kunnen dat ze zelfs drukte en lawaai opzoeken of achtergrondgeluid nodig hebben om de markt in hun hoofd te overstemmen? Ik wens iedereen toe om die pure stilte te kunnen ervaren, met de daaraan gekoppelde innerlijke vrede en vreugde. 

Eens we de stilte in onszelf kunnen ervaren, weten we dat ze er altijd is. Waar dan ook, we hebben ze altijd bij en we kunnen er altijd naartoe. Heb je al eens pure, innerlijke stilte ervaren temidden van drukte en lawaai? Pure innerlijke stilte wil zeggen: rust vanbinnen, vertoeven in het oog van de orkaan.

Je kan op verschillende manieren bij pure stilte geraken, het komt erop aan de jouwe te vinden. Hier alvast een paar mogelijkheden:

  • Door je antennes die op de buitenwereld gericht zijn in gedachten naar binnen te trekken. De smurrie die er aan kleeft, blijft op je huid achter en blijft buiten.
  • Door in gesprekken je aandacht te richten op de stilte tussen de woorden. Echt eens proberen :-)
  • Door je aandacht te richten op je ademhaling. Je observeert je ademhaling gewoon, zonder er iets aan te veranderen. Het op en neer gaan van je buik, de temperatuur van de luchtstroom in en uit je neus,... En telkens wanneer je gedachten afdwalen, feliciteer je jezelf omdat je het opmerkt en breng je je aandacht terug naar je ademhaling. 
  • Door 'nnnnn'  te zeggen, zacht, kort, in het tempo dat jij verkiest. De 'nnn'-klank (nog meer dan de 'ohm'-klank) onderbreekt je gedachten, maakt je bewustzijn wakker en brengt je naar de stilte in jezelf. Dit is een tip van de qigong-meesters.

Ik wens je heerlijke stilte-reisjes toe.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.